Wat is Naturisme?

Samen is er meer plezier ...

Is het eigenlijk wel iets voor jou? Ja!!!

Wat is naturisme eigenlijk?

Naturisme is een manier van omgaan met elkaar, je omgeving en de natuur. Dat betekent onder andere dat je respect voor elkaar hebt en voor de natuur.
Naturisten houden in hun levensstijl de ‘5R’s in gedachten:

Respect
Rust
Ruimte (letterlijk en figuurlijk)
Relatie
Reinheid.

Meestal treffen naturisten elkaar op campings en verenigingsterreinen, naaktstanden en tijdens de activiteiten die de FBN organiseert.
Daarbij zijn we zoveel mogelijk bloot omdat bloot zijn een groot gevoel van vrijheid geeft. Ook zijn we dan als gelijken onder elkaar, uiteraard zonder enige sexuele bijbedoelingen.

Voel je je dan niet belachelijk in je blootje?

Nee, want het gaat bij naturisten om de persoon. Je persoonlijke uitstraling bepaalt wie je bent en niet je zwembroek of bikini.

Je kijkt niet naar elkaars naakt, hoewel je de eerste keer dat je uit je kleren stapt het gevoel hebt dat iedereen naar je kijkt. Dat dat niet waar is, weet je als je er na een paar minuten ‘door’ bent. Sterker nog, eerder het tegendeel is waar. Als je een tijdje op een naturistenterrein verblijft, zal je je bekeken voelen als je je niet ontkleedt.

Je zult merken dat je onder naturisten minder wordt bekeken dan onder textielrecreanten. Dus kun je, ongeacht je figuur, zonder gêne uit de kleren.
Bloot is heel gewoon. Daar winden wij geen doekjes eh … kleren om.

Is naturisme alleen voor jonge mensen met mooie strakke lijven?

Naturisme is voor alle leeftijden. We ‘kijken’ niet naar wat een mooi lijf is of niet. Daar word je niet op beoordeeld. Het gaat immers om de persoon

We hebben veel leden die de 50 zijn gepasseerd. Dus we hebben niet alleen ‘jonge, strakke’ lijven in ons ledenbestand.

Is bloot verplicht en wat doe je als pubers weigeren?

Of bloot verplicht is, hangt er van af waar je bent. Als je op een naaktstrand of een gebied voor naaktrecreatie gekleed rondloopt, kunnen blote mensen zich daaraan storen.

Op campings verschilt de opvatting over naakt-zijn van terrein tot terrein. In het algemeen kun je zeggen dat bloot lopen gewenst is zodra de temperatuur dat toelaat.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld als je een T-shirt aantrekt over je verbrande schouders of als je een broekje aantrekt als je ongesteld bent.
Als kinderen veranderen in pubers, hebben ze soms de neiging niet meer bloot te willen lopen. Ze trekken een T-shirt aan of wikkelen zich in hun handdoek.
Naturisten zijn niet blind voor deze normale psychologische omstandigheid in de ontwikkelingsfase naar volwassenheid.

Honderd jaar naturisme leert echter dat de meeste naturistische kinderen op dit punt geen enkel probleem ervaren. Want we merken dat ze sneller vertrouwd zijn met de veranderingen van hun eigen lichaam.

Hoe kijken kinderen tegen al dat bloot aan?

Voor de allerkleinsten is het heerlijk naakt rond te huppelen, ontdaan van de dikke luier. Kinderen spelen ongedwongen bloot met elkaar.

Hoe ouder kinderen worden, des te belangrijker wordt de vraag of ze naturisme als iets natuurlijks blijven zien, zeker in de pubertijd.

Openhartigheid van de ouders heeft op dit vlak, net zoals op alle andere vlakken van de opvoeding, een onmiskende invloed op de ontvankelijkheid van kinderen op weg naar een gezond volwassen-zijn.

Trekt een naturistenterrein geen mensen met verkeerde intenties aan?

Mensen met ‘onfrisse’ ideeën kom je overal tegen. Dus zullen ze waarschijnlijk ook wel bij ons voorkomen, net zo als in je eigen omgeving.

Bij ons zullen ze met hun opvallend gedrag wel vlugger worden opgemerkt. Ook voor kinderen is afwijkend gedrag goed herkenbaar.

Ik denk dat ik een erectie krijg bij het zien van zo veel bloot!

Bij ‘ons’ blijft niets meer aan de verbeelding over. ‘Samen bloot zijn’ is een natuurlijke ontwapende en bevrijdende kracht. Bij naturisten werkt bloot niet erotiserend en daarom heerst er geen erotische spanning.

Op een naturistenterrein of een naaktstrand zal je geen ‘hete sferen’ tegenkomen omdat wij bloot als iets normaals beschouwen. Wij koppelen bloot niet direct aan seks, dit tot grote teleurstelling van sommigen, die menen dat naturisme en seks van alles met elkaar te maken hebben.

Bang zijn voor een erectie is meer op zijn plaats op een ‘gekleed’ strand. Daar is het veel spannender omdat de kleine stukjes textiel nog wat aan de fantasie overlaten!

Waarom zijn er naturistenverenigingen?

Omdat je gezamenlijk meer kunt doen. Als er bijvoorbeeld een stuk grond wordt aangekocht of in pacht genomen, is dat financieel en praktisch beter op te brengen door een groep van mensen. Dat geldt ook voor voorzieningen, organisatie van activiteiten en onderhoud van het terrein.

Daarnaast geeft het lidmaatschap een hoop gezelligheid. Meestal wordt er van alles georganiseerd: van barbecue tot sportevenement.

Als naturist heb je via je lidmaatschap altijd een plek om naar toe te gaan. Niet iedereen heeft een tuin of balkon.

Hoe word ik naturist?

Ga eens naar een naaktstrand, een sauna of beter nog, neem eens contact op met één van de FBN verenigingen.

Elk jaar is er een ‘Open Dag’ waarbij alle poorten van alle naturistenverenigingen open gaan voor publiek. Dit jaar is dat zondag 26 mei.

Zo kom je andere naturisten tegen en kun je hen
vragen naar hun ervaringen. Ook weet je dan of je je in je blootje op je gemak voelt.

Hoe kom ik aan meer informatie over naturisme?

Via deze website kom je al heel veel te weten over het naturisme, verenigingen en (commerciële) campings & vakantiebestemmingen in binnen- en buitenland.

Wanneer je lid wordt van een vereniging en automatisch ook lid van de FBN, ontvang je van je vereniging regelmatig info door middel van een clubblad of emails dewelke je op de hoogte houdt van een ganse waaier aan naturistische activiteiten.

Verder melden de clubs ook hun evenementen, open voor alle FBN leden, op onze site aan en krijg je een compleet overzicht waar je in de loop van het jaar kunt naartoe gaan.