Naaktstrand in het nieuws

BREDENE / Samenleving

Zonnekloppers kunnen opnieuw in hun blootje terecht op het naaktstrand van Bredene

Zonnekloppers kunnen opnieuw in hun blootje zonnebaden op het strand van Bredene.©Jeffrey Roos (c) JR

Jeffrey Roos

3 april 2021, 11:27 2 min leestijd

Het gemeentebestuur van Bredene besliste vorig jaar om het naaktstrand te sluiten voor naturisten om de strandgangers beter te kunnen spreiden over de hele oppervlakte van het strand. Naturisten kunnen vanaf de paasvakantie opnieuw in hun blootje zonnebaden.

Naaktrecreanten zijn opnieuw welkom op het Bredens strand, al zal dat nog niet voor meteen zijn, want de temperaturen laten het voorlopig nog wat afweten.

Koen Meulemans, voorzitter van de Federatie van Belgische Naturisten, het overkoepelende orgaan van alle naturistenverenigingen in België, is blij met de beslissing. “Ondanks de frisse temperaturen kijken we er erg naar uit om opnieuw richting Bredene te trekken”, vertelt Meulemans.

Geen lidkaart nodig

“Vooral voor mensen zonder lidkaart van de federatie is het openen van het strand van Bredene een welgekomen geschenk. Mensen denken vaak dat men per vereniging een lidkaart nodig heeft, maar niets is minder waar. Een lidkaart telt voor alle verenigingen. Op het strand van Bredene is een lidkaart dan weer niet nodig, waardoor heel veel mensen zonder lidkaart nergens terecht konden afgelopen zomer.”

Het naaktstrand in Bredene werd opengesteld op 1 juli 2001 als het eerste naaktstrand van België. De ligging aan de voet van een beschermd duinenreservaat biedt de nodige privacy. Strandredders waken er over de veiligheid. “Dat zal ook dit jaar het geval zijn”, vertelt burgemeester Steve Vandenberghe (Vooruit). “Nu de vaccinaties vlot verlopen zien we geen enkele reden om de maatregel een extra jaar te verlengen.”

Weg met de bufferzone

Het naaktstrand in Bredene telt op warme dagen tussen de 750 en de 1.000 bezoekers. “We hebben daarvoor enkele tellingen uitgevoerd”, vervolgt Meulemans. “Bij naturisten is er de onbesproken regel dat we sowieso niet naast elkaar op het strand gaan liggen. Afstand werd bij ons ook al voor de uitbraak van het coronavirus bewaard. Maar ik begreep de regel rond de spreiding wel.”

Koen ziet de bufferzone tussen textieltoeristen en naakttoeristen liever verdwijnen. “Dat is niet meer van deze tijd en hebben helemaal geen nut meer”, duidt Meulemans. “Mensen wandelen geregeld de kust af en passeren dan toch ook het stuk naaktstrand met kledij? Wij hebben daar helemaal geen probleem mee.”

“Daarnaast zou het ook voor andersvaliden veel gemakkelijker zijn. Mensen die niet zo goed te been zijn moeten 400 meter door het mulle zand stappen alvorens ze de naaktzone bereiken. Een andere oplossing is er niet, want naturistenzones liggen vaak in beboste gebieden en zijn eveneens niet bereikbaar. Na Covid-19 dienen we vanuit de federatie een officiële vraag in bij de gemeenteraad van Bredene met de vraag m ofwel de bufferzone in te krimpen of te verwijderen.”

Voorlopig geen naaktstrand in Lombarsijde

De gesprekken rond een naaktstrand in Lombarsijde liggen voorlopig stil. “De gemeente liet ons weten dat het daarvoor een te moeilijke periode is. Ze verwachten komende zomer veel volk net zoals elke kustgemeente en Covid-19 blijft voorlopig aanwezig. Daarom wil Middelkerke eerst deze bizarre periode doorkomen en dat begrijp ik ook wel. Zo’n naaktstrand is een grote verandering binnen de gemeente. Het zal ongetwijfeld voor een nieuwe volksstroom zorgen richting Middelkerke, dan

is het begrijpelijk dat ze daar liever mee wachten tot het gevaar geweken is. Na de hele crisis worden de gesprekken ongetwijfeld terug opgestart. De kans is dus groot dat het naaktstrand in Lombarsijde er komt”, besluit Meulemans.

Mensen die meer info willen over het strand en mogelijkheden over naturisme kunnen terecht op www.naturisme.be

4 Replies to “Naaktstrand in het nieuws”

 1. De grote hamvraag is eigenlijk hoe zit het nu wettelijk!?
  Volgens de Belgische wet is publiek naakt niet verboden, wel openbare zedenschennis.
  De defenitie van ‘openbare zedenschennis’ luid: ‘ het uitvoeren van erotische of sexuele handelingen op een plaats zichtbaar vanaf de openbare weg’…
  Ik hoor graag jullie reacties hierop!

  1. Of het nu naakt of openbare zedenschennis is, is afhankelijk van het oordeel van de rechter die het behandeld.
   We denken dat het best is dat je niemand opzadelt met zaken die ze niet wensen te zien. Dat is een beetje een vorm van wederzijds respect.
   Zolang je dus naakt recreëert op de plaatsen die daarvoor aangeduid zijn, kan dit geen probleem geven.

 2. “Weg met de bufferzone?”
  Helemaal met eens. Wel graag een goeie aanduiding van het naturistenstrand, inclusief iets over de kernwaarden van het naturisme.

  Bvb naaktrecreatie gaat om het gevoel van vrijheid, zelfacceptatie met respect voor keuzes.
  En dus zeker geen bord “opgepast, vanaf hier kan je naakte mensen tegenkomen” 😉

  Tenslotte nog dit: graag ervoor ijveren dat ons naaktstrand het ganse jaar geopend is. We zijn oud en wijs genoeg om zelf te weten wanneer het te koud is. Zo waren er dit jaar prachtige zomers dagen in februari en maart.

  1. Daar zijn we ook al een hele tijd vragende partij voor, maar het ligt iets ingewikkelder dan dat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...